Belgische afstandsmoeders en het (illegaal) afstaan van hun kind…Wie zijn ze?

on

Belgische afstandsmoeders en het gedwongen en (illegaal) afstaan van hun kind…Wie zijn ze en wat was hun lot?

1. RELEASE NIEUWE BELGISCHE FILM: ‘LITTLE BLACK SPIDERS’. 

Belgische afstands-/geboortemoeder (vrouwen die hun kind afstaan), sous-X (=anoniem bevallen in Frankrijk) en Belgische geadopteerden…’Little Black Spiders’ is een kleine en kwetsbare film, het poëtische relaas van zwangere tienermeisjes in België die eind jaren zeventig door hun familie verbannen werden naar strenge kloosters en is gebaseerd op ware feiten…Het gaat om een thematiek dat op zijn minst spraakmakend is en momenteel brandend actueel. 

Meestal moesten ze hun kindje na de bevalling in het grootste geheim afstaan, met levenslange trauma’s als gevolg. Toye verhaalt praktijken die tot in 1982 in het katholieke Vlaanderen gangbaar waren, wat ze zelf “choquerend recent” vindt.

“Mijn film is niet puur entertainment”, zegt Toye de regisseuse. “Het is een film met inhoud, over een delicate zaak en daarenboven met een onbekende cast.” Een groot publiek bereiken is dus lastig, en dan kan zo’n openingsfeest in Oostende alleen maar helpen. “Ik ben daar heel dankbaar voor”, besluit Toye. “Want je zal zien: het is een heel toegankelijke film.”

TRAILER LITTLE BLACK SPIDERS

Het deed me meteen denken aan de onthutsende film van Peter Mullan, ‘The Magdalena Sisters’, terechte winnaar van de Gouden Leeuw op het Filmfestival Venetië (2002). Beklijvend en tevens gebaseerd op getuigenissen in de Britse documentaire Sex in a Cold Climate (1998), Ierland. 

(TRAILER The Magdalena Sisters: http://www.youtube.com/watch?v=Hga3kqwuBSc)

Alle info omtrent de film: http://www.littleblackspiders.be/

Cobra TV: http://www.cobra.be/cm/cobra/film/120906-sa-FFOostende-vooraf

Intussen is in de pers ook een maatschappelijk debat ontstaan over het lot van die meisjes, intussen volwassen vrouwen die moedig hun verhaal doen in kranten en in ‘Koppen’ op Eén.

2. KOPPEN (donderdag 6 september 2012)

Annie en Elise verbleven allebei in Tamar, toen een tehuis in Lommel voor ongewenst zwangere meisjes.

Annie was pas 16 toen ze zwanger werd. “Een ongelooflijke schande”. Ze moest haar kind afstaan aan een adoptiegezin. “Voor de geboorte kregen we een masker op ons gezicht. Ik heb mijn kind nooit mogen vastpakken.”

Elise werd verkracht door een priester en moest anoniem bevallen in Frankrijk. “Omdat het een kind van een priester was, mocht ik het absoluut niet houden”. Meteen na haar bevalling verdween haar zoon uit haar leven, en groeide het op in een Vlaams adoptiegezin. Pas 20 jaar later zullen Elise en Annie voor het eerst hun kind terugzien.

3. HET BOEK ‘KlEINE ZONDAARS’. 

Carine Hutsebaut (victimologe en gerechtsdeskundige, gespecialiseerd in daderprofilering, incest en kindermisbruik) toont aan de hand van concrete gevallen aan dat de Katholieke Kerk medeplichtig was (en nog steeds is) aan kinderhandel en -misbruik. Een boek dat zèker de moeite waard is om te lezen en handelt over de Belgische kerk en kinderhandel, Belgische afstandsmoeders en illegale adoptie (sous-X).

De jonge Hilde wordt in 1974 verkracht door een priester. Zij is zwanger. Tijdens haar zwangerschap wordt Hilde, samen met andere zwangere vrouwen en meisjes, opgesloten op de zolder van een ziekenhuis in Lommel. Ze moet er hard, onbetaald werken en ze wordt slecht behandeld. Als Hilde barensweeën krijgt wordt ze langs clandestiene routes vervoerd naar een ziekenhuis in Malo-les-Bains, Noord-Frankrijk. Daar brengt ze haar zoon in erbarmelijke omstandigheden ter wereld. Hij wordt onmiddellijk van haar weggenomen.

Sindsdien is Hilde onophoudelijk op zoek naar haar zoon. Met behulp van Carine Hutsebaut kan ze hem, 26 jaar later, opsporen.

Sinds 1970 zijn 30.000 Vlaamse vrouwen in Noord-Frankrijk gaan bevallen. Tussen de moeders en hun kinderen staat een onverwoestbare muur. Goedmenende nonnen bezorgden kinderen een thuis via illegale adoptie, maar niet alle kinderen kwamen in veilige handen.”De auteur, Carine Hutsebaut, opent hiermee niet alleen een debat rond deze delicate materie.  Met haar boek Kleine Zondaars, levert ze bijzondere journalistiek en haar sociaal engagement is voor ieder van ons een voorbeeld.  Ik zou het op prijs stellen als u haar bij gelegenheid mijn oprechte woorden van lof en respect overmaakte.” (voormalig Minister Bert Anciaux)

http://www.fondspascaldecroos.org/inhoud/werkbeurs/kleine-zondaars-kerk-en-kinderhandel

meer info omtrent Carine Hutsebauts werk: http://www.carinehutsebaut.com

3 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Void schreef:

  This is very confusing.
  And I still don’t know if I should watch this movie.

   1. Void schreef:

    I feel intimately concerned by this story. A closed book is now enlighten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s